ŚWIAT MIKROSKOPOWANIA

W trakcie zajęć koła ekologicznego, uczniowie klasy VI wtajemniczali się w świat mikroskopowania. Samodzielnie wykonali preparaty mikroskopowe i przeprowadzili obserwacje: skórka i miąższ jabłka, gruszki
i ziemniaka.  Na podstawie trzech próbek widoczna była różnorodność budowy komórkowej organizmów. Wszyscy uczniowie bardzo aktywnie uczestniczyli w zajęciach. Młodzi naukowcy, zaprosili też młodszych kolegów klas I-III, aby zobaczyć to czego nie widać gołym okiem. Uczniowie z ciekawością obserwowali preparaty mikro. Śruba makrometryczna w mikroskopie została wykorzystana maksymalnie tak, by indywidualnie uczeń dostosował obraz do swego wzroku. Młodszym kolegom najbardziej spodobała się skórka czerwonego jabłka. Kto wie może kiedyś sami wykonają takie preparaty… . Czekamy.

Świat mikroskopowania - 23.03.2023 r.